2107755453 ΕΥΡΥΝΟΜΗΣ 44, Ζωγράφου averikokakis@gmail.com
hero image

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

        

Ορθοπαιδική εξέταση νεογνών

Τα νεογέννητα χρειάζεται πάντα να εξετάζονται από Παιδοορθοπαιδικό. Ανιχνεύονται έτσι παθήσεις του σκελετού που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και δεν μπορεί να τις βρει ο Παιδίατρος.

Στην Ελλάδα οι παθήσεις αυτές είναι αρκετά συχνές και αν διαγνωσθούν εγκαίρως, όσο τα οστά του βρέφους είναι ακόμα εύπλαστα, διορθώνονται με απλά μέσα.

Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία και το παιδί μεγαλώσει, απαιτούνται πιο δύσκολες θεραπείες καμιά φορά ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις.

Ραιβοϊπποποδία

Πρόκειται για πάθηση στην οποία το πόδι του νεογέννητου παραμορφώνεται και γυρίζει προς τα μέσα. Στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν μόνο με βαριές χειρουργικές επεμβάσεις.

Στο ιατρείο μου εφαρμόζω την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο , την μέθοδο Ponseti , που είναι αναίμακτη και απαιτεί μόνο εφαρμογή διορθωτικών γύψων στο νεογέννητο.

Ανισοσκελία

Με τον όρο ανισοσκελία εννοούμε πως τα δύο πόδια του παιδιού έχουν διαφορετικό μήκος. Αυτό το μετρούμε αρχικά με μεζούρα στο ιατρείο, αλλά χρειάζεται πάντα επιβεβαίωση με ειδική εξέταση που λέγεται αξονομέτρηση σκελών.

Συνήθως η ανισοσκελία είναι μικρή και δεν χρήζει θεραπείας. Αν είναι μεγάλη, τότε εφαρμόζουμε θεραπεία, ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξονομέτρησης.

Έλεγχος Σκολίωσης-Κύφωσης

Η σκολίωση και η κύφωση μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά την ανάπτυξη ενός παιδιού. Εξετάζουμε αρχικά το παιδί με το ειδικό εργαλείο που λέγεται σκολιόμετρο και μόνο αν χρειαστεί ζητάμε ακτινογραφία.

Η εξέταση πρέπει να γίνεται 1 φορά κάθε χρόνο, ώστε να προλάβουμε την πάθηση όσο ακόμα είναι στην αρχή και αντιμετωπίζεται εύκολα.

Διόρθωση πλατυποδίας

Η πλατυποδία ή αλλιώς βλαισοπλατυποδία όπως είναι η σωστότερη ονομασία, εμφανίζεται αρχικά στην ηλικία των 2,5 ετών. Με την εξέταση διαπιστώνουμε το πρόβλημα της καμάρας και εάν το πόδι «γέρνει» προς το πλάι.

Η θεραπεία συνίσταται σε ειδικά ναρθηκάκια που μπαίνουν μέσα στο παπουτσάκι του παιδιού και δεν το ενοχλούν καθόλου. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να εφαρμόσουμε και ειδικούς πάτους.

Διαταραχές Βάδισης

Μόλις το παιδί ξεκινήσει να βαδίζει εξετάζεται από τον Παιδοορθοπαιδικό ώστε να διαπιστωθούν τυχόν διαταραχές στη βάδιση που μπορεί να μείνουν μόνιμα και να δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον.

Κανένας γονιός δεν πρέπει να αμελεί αυτή την σημαντική εξέταση.

Εγκεφαλική παράλυση

Οι γονείς που έχουν παιδί με εγκεφαλική παράλυση συχνά αντιμετωπίζουν ένα γολγοθά, ιδιαίτερα όταν απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Η δική μας εμπειρία είναι ασύγκριτη και είμαστε σε θέση να διορθώσουμε οποιοδήποτε από τα ορθοπαιδικά προβλήματα που προκαλεί η εγκεφαλική παράλυση, με όλες τις μεθόδους (εγχύσεις Botox, εφαρμογή ειδικού νάρθηκα, χειρουργικές επεμβάσεις).

Ορθοπαιδικός έλεγχος παιδιών που πάσχουν από σύνδρομο

Το παιδί που πάσχει από κάποιο σύνδρομο χρήζει εξτρά προσοχής και φροντίδας. Έχουμε αντιμετωπίσει τα πιο σπάνια σύνδρομα, τα οποία μας τα στέλνουν Παιδίατροι και γονείς από όλη την Ελλάδα.

Σε εμάς το ορθοπαιδικό πρόβλημα του παιδιού, βρίσκει οριστική λύση.

Κατάγματα παιδιών

Τα παιδικά οστά διαφέρουν από του ενήλικα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν σπάνε να επουλώνονται, να «κολλάνε» και διαφορετικά. Η θεραπεία των παιδικών καταγμάτων έχει κάποια μικρά «μυστικά» που απαιτούν αντιμετώπιση από ειδικό Παιδοορθοπαιδικό και όχι από ιατρούς χωρίς εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα.

Σημαντικό στοιχείο που λαμβάνεται υπ’όψιν είναι και η ψυχολογία των παιδιών, διότι δεν είναι τόσο δεκτικά στην θεραπεία όσο εμείς  οι μεγάλοι δηλ. την ακινησία, την εφαρμογή του γύψου, την αποχή από το παιχνίδι κ.τ.λ.

Βεβαιώσεις για σχολεία και συμμετοχή σε αθλήματα

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό προσφέρει πολλά στον παιδικό οργανισμό, σωματικά και ψυχικά. Κανένα παιδί όμως δεν θα πρέπει να αθλείται εάν πρώτα δεν εξεταστεί από Παιδοορθοπαιδικό που θα βεβαιώσει όχι μόνο την σωματική του ετοιμότητα , αλλά και ποια αθλήματα είναι κατάλληλα με βάση την ηλικία του.

Μην ξεχνάμε πως ο παιδικός σκελετός ακόμα χτίζεται και δεν είναι πάντα έτοιμος να δεχτεί τα φορτία που απαιτεί το κάθε άθλημα.